Change Location × Utrecht, Netherlands

  Recent Locations

   Transition Festival 2018 in Utrecht


   • Transition Festival 2018 Photo #1
   1 of 1
   April 14, 2018

   Saturday   3:30 PM

   Vredenburgkade 11
   Utrecht, Netherlands

   Performers:
   • No Performers Listed
   EVENT DETAILS
   Transition Festival 2018

   De deuren gaan om 15:00 uur open. De ticketprijs is inclusief servicekosten en garderobe.

   Na twee uitverkochte edities keert Transition op zaterdag 14 april 2018 terug met een dagvullend programma in alle zalen van TivoliVredenburg. Tijdens het festival wordt met een frisse blik gekeken naar de huidige ontwikkelingen binnen de jazz, waar de inspirators binnen het genre het podium delen met de jonge innovators. Meer informatie over het festival en de artiesten is te vinden op transitionfestival.nl.

   Een van de drijvende krachten in de hedendaagse jazz is toetsenist Cory Henry. Hij verkreeg bekendheid door zijn bijdrages in fusioncollectief Snarky Puppy, maar is tegenwoordig minstens zo bekend onder zijn eigen naam. Cory Henry speelt al sinds zijn tweede orgel en heeft sindsdien met jazz, gospel en elektronica als bouwstenen een volstrekt eigen, funky sound ontwikkeld. Voor de samenstelling van zijn band The Funk Apostles heeft hij een selectie gemaakt van muzikanten die eerder ervaring hebben opgedaan in de bands van Booker T Jones, Lauryn Hill, Aretha Franklin en Erykah Badu. Met deze groep doorgewinterde musici maakte hij het debuutalbum ‘Chapter 1: The Art of Love’, vol aanstekelijke nummers maar met live voldoende ruimte voor improvisatie.


   Lizz Wright behoort tot de nieuwe generatie jazzvocalisten die voortbouwt op de erfenis van Nina Simone, Ella Fitzgerald en Billie Holiday, maar met een eigentijdse draai. De domineesdochter leerde het vak op de ouderwetse manier: met het zingen en spelen van gospelnummers in de kerk, maar met haar warme en diepe stem kan Wright eigenlijk elk genre aan. Op haar nieuwe album Grace (2017) gaat ze terug naar haar roots: het diepe, Amerikaanse zuiden van Amerika. Het resultaat is verrassend bluesy! 

   Vijftig jaar na zijn doorbraak is Pat Martino terug met een nieuw album Formidable (2017), zijn eerste studioalbum in elf jaar tijd. De invloedrijke 73-jarige gitarist speelde in zijn beginjaren vaak met organisten, maar werd uiteindelijk vooral bekend om zijn snelle en vloeiende fusion-gitaarspel. Op zijn nieuwe album keert hij juist weer terug naar het geluid van uit zijn beginjaren, met een grote rol voor Hammondorganist Pat Bianchi, door Downbeat magazine bestempeld als één van de beste organisten ter wereld. 

   De Noorse jazzformatie Jaga Jazzist is al 23 jaar heer en meester in het ruim opvatten van de term “jazz”. Zo hoor je in hun muziek net zo goed elementen uit electronica, (post-)rock en klassiek. Hun laatste wapenfeit Starfire stamt alweer uit 2015 en een nieuw album laat nog even op zich wachten, maar de nieuwe single Prokrastinopel (met gastrol voor Reine Fiske van de Zweedse progrockband Dungen) klinkt alweer veelbelovend. Bovenal komt hun muziek het beste tot zijn recht op het podium, waarmee de achtkoppige band inmiddels een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. “Berekenend en zelfverzekerd, virtuoos, gedreven en ongelofelijk veelzijdig.” schreef Written In Music over hun laatste optreden in Utrecht.

   In 2007 presenteerde Eric Vloeimans zijn nieuwe elektrische band Gatecrash met het livealbum Gatecrashin’ en scoorde daar meteen een Edison Award mee. Tien jaar later heeft de band internationale bekendheid vergaard en is momenteel een van Vloeimans’ voornaamste projecten. De band bestaat uit een vaste bezetting met Jeroen van Vliet (op fender rhodes en keys), de IJslandse bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten, maar wordt voor deze show op Transition aangevuld met de innovatieve en eclectische gitarist Jorrit Westerhof.

   Phronesis, de band rondom bassist, componist en bandleider Jasper Høiby, is geen onbekende op het Transition Festival; afgelopen editie speelde het akoestische trio voor een afgeladen Hertz zaal. Op de komende editie van Transition presenteert Phronesis hun nieuwe bigband gedreven album The Behemoth. Voor deze gelegenheid breidt het trio hun bas/drums/piano bezetting uit met het twaalfkoppige New Rotterdam Jazz Orchestra, bestaande uit een aantal sleutelfiguren uit de Nederlandse jazzscene zoals Bart Wirtz, Rob van de Wouw en Jan Duikeren. In 2017 schitterden ze al met deze formatie op North Sea Jazz festival, wat zo goed beviel dat dit unieke project op reprise komt op Transition.

   Meer namen volgen snel.

   Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!

   Cost: € 54 prijzen zijn inclusief servicekosten

   Categories: Concerts & Tour Dates | Festivals

   Event details may change at any time, always check with the event organizer when planning to attend this event or purchase tickets.
   COMMENTS ABOUT Transition Festival 2018