Change Location × Stavenger, Norway

    Recent Locations

      SSO Hovedserien: Beethoven 250 – Beethoven, den visjonære in Stavenger


      • SSO Hovedserien: Beethoven 250 – Beethoven, den visjonære Photo #1
      1 of 1
      May 14, 2020

      Thursday   7:30 PM

      Sandvigå 1
      Stavenger, Rogaland 4007

      Performers:
      • No Performers Listed
      EVENT DETAILS
      SSO Hovedserien: Beethoven 250 – Beethoven, den visjonære

      Denne konserten inngår i Hovedserien. Kjøp abonnement her.

      Et program med kontraster og motsetninger: Mellom en kunstig og ekte nattergal, mellom individ og samfunn, og ferden fra kamp til seier i den visjonære Beethovens Skjebnesymfoni.

      Medvirkende:
      Pascal Rophe, dirigent
      Hans-Kristian Kjos Sørensen, slagverk
      Nordic Voices, vokalsekstett

      Program:
      Stravinskij: Le chant du rossignol
      Hellstenius: Public Behaviour for slagverk, vokalsekstett, video og orkester
      – Verdenspremiere
      Beethoven: Symfoni nr. 5 “Skjebne”

      Inn i musikken kl. 18.30 i VIP-rommet.

      Le chant du rossignol (Nattergalens sang) er et symfonisk dikt fra 1917, basert pa° H.C. Andersens eventyr Nattergalen. Verket besitter en blanding av melankoli og lyrisk varme – litt ulikt Stravinskij, men nærmere H.C. Andersens eventyr- verden. Det symfoniske diktet følger handlingen i eventyret, som a°pner i den kinesiske keisers palass, hvor en nattergal synger for keiseren. Men sa° introduseres en kunstig nattergal, en gave fra den japanske keiseren, og mens alle er opptatt av a° lytte til den, forsvinner den ekte nattergalen. Keiseren blir syk, men den ekte nattergalen returnerer for a° helbrede ham med sin vakre og magiske sang.

      Hellstenius’ Public Behaviour (verdenspremiere) for snakkende/syngende slagverkssolist, vokalsekstett og orkester ønsker a° tematisere individualisme kontra kollektivisme. Hvilke strategier har vi for samhandling i en tid som er preget av en sen-kapitalisme, som i stedet for a° bygge pa° tillit og karakter, ødelegger va°re evner til a° løse oppgaver i fellesskap? Public Behaviour inneholder sma° dramatiserte situasjoner, hvor sangerne, solisten og orkesteret ba°de musikalsk, tekstlig og scenisk skaper møter og konflikter rundt individ kontra det kollektive og hvordan man opptrer i det kollektive rom. Dette avløses og kommenteres i mer stiliserte former, nærmest som relasjonen mellom arier og koraler i en kantate.

      Beethovens femte symfoni fra 1807–08 a°pner med kanskje de mest berømte fire notene i musikkhistorien, og med dette skal Beethoven ha uttalt at skjebnen banker pa° døren. Uansett om Beethoven skal ha sagt dette eller ikke; symfonien har fa°tt kallenavnet “Skjebnesymfonien”. Dette dramatiske a°pningsmotivet dukker ogsa° opp i de tre neste satsene i nye forkledninger, og forvandles i løpet av symfonien fra noe mørkt og truende til jublende og seirende. Verket er ofte oppfattet som en kamp og beseiring av en forferdelig skjebne: Om det er Beethovens egen kamp mot sin døvhet eller menneskets kamp for frihet (den franske revolusjon) kan vi jo bare spekulere over.

      Arrangør: Stavanger Symfoniorkester

      Cost: KR 80 - 545 (INKL. SERVICEAVGIFT)

      Categories: Performing Arts

      Event details may change at any time, always check with the event organizer when planning to attend this event or purchase tickets.