Change Location × Carbondale, IL

    Recent Locations

      39th Annual Central States Forest Soils Workshop in Carbondale


      • 39th Annual Central States Forest Soils Workshop Photo #1
      1 of 1
      October 8, 2019

      Tuesday   4:00 PM

      2300 Reed Station Parkway
      Carbondale, Illinois

      Map
      Performers:
      • No Performers Listed
      EVENT DETAILS
      39th Annual Central States Forest Soils Workshop

      This event brings soil scientists and foresters together to learn of and discuss the interactions of soils and trees.  The workshop consists of multiple field site stops to observe soil pits and tree growth related to them. 39th Central States Forest Soils Workshop Healthy Soils, Healthy Forests October 8-10, 2019 Workshop Headquarters: Carbondale Holiday Inn Conference Center 2300 Reed Station Pkwy, Carbondale, IL 62901   Scheduled Agenda (draft 4/23/19)   Tuesday, October 8th - Morning (travel)  - Evening (introductory presentations, poster presentations, novel research, other topics?, social) Registration (4-6pm) Presentation topics (6-8pm)                 Introductions and Workshop History Bob Dunker? Kevin McSweeney? Dean Spindler? History of Captain Mine and Restoration                 Review of Booklet Information about the Locations and sites- LOGISTICS                 Soils/Trees/Geology of the area SIU Forestry Program Social (8-9pm)   Wednesday, October 9th Morning Bus(es) leave at 7:30! depart, 45 minutes travel time 7:30a-8:15a) Location 1: Pyramid State Park  SITE 1 Natural regeneration with planted pines on un-restored Strip mine land, (45 minutes on-site; 8:15a-9:00a--Snacks/Refreshments--) (depart, 30 minutes travel 9:00a-9:30a)  SITE 2 Plantation on restored strip mine land Wet to Wet-Mesic flatwoods and upland hardwoods types (1 hour on-site; 9:30a-10:30a) (depart, 15 minutes travel; 10:30-10:45a) SITE 3 Riparian development study along Strip mine lake Wet-mesic and Wet Ecotypes for erosion control, Somewhat poorly and Poorly drained restored soils. (45 minutes on-site; 10:45a-11:30a) LUNCH (11:30a-12:00p) (depart, 30 minutes travel; 12:00p-12:30p)   *SITE 4 Natural Comparison Site Flatwoods (1 Hour on-site; 12:30p-1:30p)(depart, 30 minutes travel; 1:30p-2:00p)  Afternoon Location 3: Kinkaid Lake-Johnson Creek Management Area USFS (2 Hours on-site; 2:00p-4:00p)(depart, 45 minutes travel; 4:15p-5:00p) SITE 5 Sediment Control of Lower Johnson Creek above Kinkaid Lake SITE 6 Forest Management Area  HOTEL Clean-up (5:00p-5:45p) (depart, 25 minutes travel; 5:45-6:10p) Evening (6:30-8:30pm, banquet) Dinner Giant City Lodge Presentation topics (Soil and Forestry Information and Interpretation Delivery, Wine Country) 1-hour total) Business Meeting Thursday, October 10th (7:30-12pm) - Morning (Depart 8:00a, 1 hr travel) Location 4: Trail of Tears State Park, Illinois (2 hours on-site; 9:00a-10:45a--Snacks/Refreshments) (11:00a Board BUS for Return to Hotel OR Locals Depart from Site) SITE 7 A Return to the Black Walnuts visited 12 years ago SITE 8 Forest Management and sedimentation study following controlled burn ????Additional site -- Time permitting???? Snacks/refreshments Afternoon (Adjourn/Travel)

      Categories: Science

      Event details may change at any time, always check with the event organizer when planning to attend this event or purchase tickets.